Nigdy nie przypuszczałam, że w kuchni będę używać tylu przypraw i ziół (w głównej mierze suszonych). Nie miałam pojęcia, jak one mogą wzbogacić smak posiłku.
Już nie raz, nie dwa razy pisałam, że do gotowania trzeba dojrzeć. I to zdanie jak najbardziej podtrzymuję. Zresztą nie tylko do gotowania, ale również do pieczenia.
Nigdy nie mogłam uwierzyć w połączenie ja + kuchnia. Sytuacja wydawała się tak bardzo nieprawdopodobna. Ale na szczęście stało się! Weszłam do kuchni. Kilka dań mi nie wyszło, nie zraziłam się. Wtedy odkryłam, że diabeł tkwi w szczegółach. Wiedziałam, że sól i pieprz nie zdziałają cudów, ale myślałam, że jakoś to będzie smakować. Jakież to rozczarowanie jak prosty sos mięsny do spaghetti mi nie wyszedł.
Moje TOP 6 przypraw i ziół:
#6 Sól
Co prawda używam coraz, coraz mniej, ale nie wyobrażam sobie dania choć bez odrobiny soli. W soli morskiej znajduje się wysoka zawartość minerałów i dlatego jest lepszym produktem niż sól kuchenna.
#5 Majeranek
Zioło o bardzo intensywnym zapachu, nadaje dobry smak i zapach. Uwielbiam używać to zioło do pieczonych udek.
#4 Oregano
Charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem, nieco podobnym do majeranku. Oregano stosuję do pieczonych ziemniaków, sosów mięsnych, zapiekanek czy pizzy.
#3 Papryka ostra
Zawsze uwielbiałam pikantne potrawy. Posiada intensywny zapach oraz smak. Używam przeważnie do różnego rodzaju mies.
#2 Pieprz
Jest najpopularniejszą przyprawą dodającą pikanterii potrawie. Gości na pewno w każdym domu. Pieprz dodaję praktycznie do wszystkiego.
#1 Cynamon
Najbardziej aromatyczna przyprawa w mojej kuchni. Ma korzenny zapach. Uwielbiam jego zapach w omlecie oraz w połączeniu z gruszkami i jabłkami.
A Wy Kochani, macie ulubione przyprawy i zioła? :)
Pozdrawiam, Zdeterminowana.
U mnie też cynamon na pierwszym miejscu ;)
OdpowiedzUsuńNajlepszy! Mmmm.
UsuńPrzede wszystkim papryka ostra i pieprz, ostatnio często też z curry i pietruszki korzystam :)
OdpowiedzUsuńCurry też lubię, ryż bardzo dobrze smakuje. :)
UsuńBardzo spodobało mi się stwierdzenie, że do gotowania trzeba dojrzeć :) Kiedyś w ogóle mnie to nie rajcowało, a teraz coraz bardziej mi się to podoba i pomalutku działam w kuchni coraz więcej i nawet co nieco mi z tego wychodzi :)
OdpowiedzUsuńCynamon należy także do moich ulubionych przypraw, owsianka bez cynamonu to dla mnie nie owsianka :) Oprócz tego oczywiście sól, pieprz, bazylia, oregano, czy słodka papryka. Na razie nie ma tego zbyt wiele, bo dopiero uczę się gotować, ale z czasem lista używanych przeze mnie przypraw na pewno będzie o wiele dłuższa :)
Kiedyś nienawidziłam gotować, nie umiałam, nie miałam nawet chęci, żeby się nauczyć.
UsuńAle w końcu musiałam się nauczyć i coraz bardziej mi się to zaczęło podobać. ;)
A pieczenie?! Uwielbiam! Zrobić zdrową słodycz, to coś fantastycznego. :D
Świetnie Cię rozumiem, bo sama musiałam "dojrzeć" do gotowania i do tego, aby sprawiało mi ono przyjemność bez względu czasem na wynik kulinarnych eksperymentów :)
OdpowiedzUsuńPrzyprawy uwielbiam i teraz nie wyobrażam sobie bez nich moich potraw, a kiedyś nawet bym o nich nie pomyślała...
Również uwielbiam cynamon :) poza tym jeszcze lubię zioła prowansalskie, czyli miks niektórych ziół, otarty lubczyk, słodką paprykę, imbir. Chciałabym próbować coraz nowszych smaków i odkrywać nowe zioła i przyprawy, bo to daje niesamowite efekty i niezapomniany smak potraw :)
Dobrze, że zaczęłam używać tych fantastycznych dodatków. Dobrze, że nauczyłam się gotować! Inaczej żywiłabym się tylko i wyłącznie śmieciowym jedzeniem. O.o
UsuńSól morska pełnoziarnista zawiera wszystkie minerały, w tym jod. I rzeczywiście jest lepsza niż zwykła.
OdpowiedzUsuńDobrze, że zło można zastąpić lepszym produktem. :)
Usuńsoli nie używam prawie wcale, tylko na pomidorka lub ogórka na kanapce :) jeśli coś gotuję, to sięgam po inne przyprawy, w tym, tak jak Ty, po oregano i ostrą paprykę.
OdpowiedzUsuńJa używam jej coraz mniej, ale nadal używam. :))
Usuńu mnie też króluje cynamon :) i tylko szkoda, że nie można go zajadać samego łyżeczką ;)
OdpowiedzUsuńHahaha, zakleiłyby nam się usta. :D
Usuńja wielbię zioła prowansalskie i bazylie:) soli nie używam
OdpowiedzUsuńBazylia dla mnie ma dziwny zapach, ale też używam czasami. :D
UsuńA ja gotować lubię :) I uważam, że przyprawy są niezbędne w gotowaniu :) Lubię wszystkie przyprawy, które wymieniłaś :) Lubię oregano, majeranek, bazylię...a cynamon lubię w zupach krem - np. marchewkowej albo dyniowej :)
OdpowiedzUsuńSól i pieprz nie wystarczą, to już wiem. :D Trzeba urozmaicenia. :)
Usuńja do wszystkiego dodaję ziele angielskie i liść laurowy:) uwielbiam też wszystkie rodzaje papryk- od słodkiej po najostrzejszą. W Norwegii jest sporo pakistańskich sklepów z przyprawami z całego świata i tam zaopatruję się w paprykę chilli mega ostrą- a przy okazji odkryłam też kumin rzymski sproszkowany i ginger...ten no, imbir! szczerze mówiąc baardzo ostrych potraw nie lubię ale mam kilka dań do których dodaję mix papryk, kumin i imbir i efekt jest na prawdę ciekawy! (chociaż kumin pachnie jak brudne skarpetki xD)
OdpowiedzUsuńco do soli to kupiłam jakis czas emu różową niby himalajską ale przeczytałam artykuł że to wcale nie takie cudo i że najlepsze jest morska- dlatego zurzywam reszti różowej ale do swojej kuchni już na stałe wprowadziłam właśnie sól morską:)
Papryki też uwielbiam, słodkie, ostre, pikantne potrawy ubóstwiam. Nie wyobrażam sobie teraz przerzucić się na inne potrawy. Często jadam własnie na ostro. :))
UsuńTeż naczytałam się o solach i zdecydowałam się kupić morską. ;)
Pieprz uwielbiam, bo lubię pikantne dania. Oczywiście bez soli też bym się nie obeszła. No i wielbię zapach cynamonu <3 A tak... jakoś reszta przypraw czy ziół mnie szczególnie nie przyciąga ;p
OdpowiedzUsuńFakt, bez soli można się obejść, ale czasem odrobina może zdziałać cuda. ;))
UsuńPodoba mi się, przyprawowi ,,ulubieńcy'' ;D
OdpowiedzUsuńU mnie czosnek, czosnek, czosnek i jeszcze raz czosnek. ;)
Czosnek lubię na kanapki w okresie jesienno-zimowym. ;)
UsuńOstatnio też w dużym stopniu zaczęłam używać cynamonu, kiedyś praktycznie wcale go nie było w mojej kuchni, jednak w tym okresie jesienno-zimowym bardzo go polubiłam :)
OdpowiedzUsuńMiałam podobnie z cynamonem. Niekoniecznie wiedziałam, do czego go użyć.
Usuńdopisałabym do tego curry i bazylię, a wyrzuciła sól, bo ostatnio solę tylko jajecznicę;)
OdpowiedzUsuńJa jednak sól zostawiłam w moim zestawieniu, bo niektóre produkty lepiej smakują posolone, chociaż odrobinkę. :)
UsuńJa jesienią uwielbiam imbir i oczywiście cynamon :)
OdpowiedzUsuńNiedawno piłam fantastyczną herbatę z imbirem. :))
UsuńU mnie jeszcze kurkuma, kozieradka i słodka papryka. Dodatkowo eksperymentuję właśnie z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, więc może będę miała kolejne ciekawe przyprawy.
OdpowiedzUsuńNo, no.. ciekawie. :D Kozieradkę to używam do włosów. :D
Usuńu mnie jeszcze bazylia, a cynamon też uwielbiam, szczegolnie teraz, kiedy na dworze jest tak beee :(
OdpowiedzUsuńBazylia jak dla mnie dziwnie pachnie, oczywiscie używam również, ale znacznie rzadziej. :))
UsuńJa uwielbiam curry (szczególnie kurczaka w nim) oraz imbir ale nie taki z paczki tylko łamany z korzenia - ma inny aromat po za tym też podobnie jak Ty uwielbiam eksperymentować ze smakami :)
OdpowiedzUsuńRyż w curry lubię, fajnie smakuje. :))
UsuńUlubione - sól, pieprz, curry, ale do warzyw (szczególnie ziemniaków) i słodka papryka.
OdpowiedzUsuńDo warzyw lubię osobiście odrobinę soli i pieprzu :D
UsuńJa z tych wymienionych używam głównie cynamonu - do wszystkiego do czego pasuje cynamon :D
OdpowiedzUsuńOoo tak. Lubię cynamon w słodkościach! ;))
UsuńMoim nr 1 jest oregano, później curry bazylia, rozmaryn... i czosnek! Nie wyobrażam sobie życia bez przypraw ;)
OdpowiedzUsuńCzosnek, jak już wyżej pisałam, lubię na kanapkach. Albo w spaghetti!
UsuńPrzyprawy to magia, odpowiednio dobrane wydobywaja smak potraw. Sztuki dobierania uczyłam sie latami, z każdym ugotowanym obiadem szło mi coraz lepiej, dzisiaj na czuja wiem, co do czego może pasować. Tak, przyprawy to mój mały konik ;-) Zawsze przeglądam półki w poszukiwaniu czegoś wyjątkowego. Ostanio znalezione to pieprz czarny młotkowany z kolendrą oraz wędzona papryka :-)
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie super sprawa z tymi przyprawami, potrafią wydobyć z potrawy właściwy smak. :))
UsuńU mnie na pierwszym miejscu Mix pieprzu, uwielbiam go używać, potem cynamon, a następnie curry. Ubóstwiam przyprawy :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, pieprzu chyba sama używam najwięcej. :))
UsuńU mnie numerem jeden jest oregano, uwielbiam je i dodaje praktycznie do wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńJa lubię bardzo pieprz we wszystkim. :D
UsuńZgadzam się do tego trzeba dojrzeć :D
OdpowiedzUsuńJa nie mogę żyć bez 3 przypraw : chilli, słodkiej papryki i cynamonu <3 :D
O tak, paprykę to też bardzo lubię. Pewnie dlatego, że tak kocham pikantne dania. :D
UsuńU mnie jeszcze sporo bazylii, a zamiast ostrej papryki często używam chilli.
OdpowiedzUsuńBazylia ma dla mnie dziwny zapach, ale używam jej. ;)
UsuńUwielbiam zapach cynamonu i żałuję, że nie ma takich perfum :)
OdpowiedzUsuńHahaha, cynamonowe perfumy? Nieźle! :D
UsuńRównież często sięgam po te przyprawy. Te które wymieniłaś praktycznie zawsze mam gdzieś w szafce.
OdpowiedzUsuńpapryka ostra, curry to moje ulubione przyprawy ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te przyprawy, a od siebie mogę polecić moje nowe odkrycie z wakacji - wędzoną paprykę w proszku :)
OdpowiedzUsuń