niedziela, 10 kwietnia 2016

Bezglutenowe muffinki bananowe

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na słodki deser. Wykonanie tego cuda jest proste, łatwe i przyjemne, nawet mój Ukochany zabrał się za pieczenie. A do tego jest to słodkość dla osób, które wykluczyły ze swojej diety gluten. ;)


Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 gram płatków owsianych 
  • 50 gram słodzidła (ksylitol, stewia, miód, cukier)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobinę soku z cytryny
  • 4 banany
  • opcjonalnie: żurawina, suszona śliwka, itp.

Wykonanie:
Na początku zmieliłam płatki owsiane (można również użyć gotowej mąki owsianej). Następnie wszystko razem zblendowałam. Piekarnik nastawiłam na 180 - 190 stopni i piekłam muffinki przez około 30 - 35 minut.


Jak widać wykonanie banalnie proste. Nie potrzeba wiele czasu, aby móc upiec coś naprawdę smacznego. Dzięki bananowi babeczki wyszły wilgotne. Swoje zrobiłam na Wielkanoc i cieszył się naprawdę dużym powodzeniem. :)

Życzę smacznego!
Zdeterminowana

63 komentarze:

  1. ja bym takie jadła, niestety moi domownicy takimi pysznościami gardzą. a szkoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że gdyby nie widzieli z czego są zrobione, to zjedliby ze smakiem. ;)

      Usuń
  2. Proste w wykonaniu i na pewno pyszne !
    Lubie to i chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, jak znajd jakiś wolną chwilę to je zrobię :D A na razie murze obejść się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz jak Ci wyszły i czy Ci smakowały. ;)

      Usuń
  4. Wyglądają pięknie i pewnie są mega pyszne! z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdybym chociaż trochę lubiła piec to prawdopodobnie skorzystałabym z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis dla osób, które nie lubią siedzieć w kuchni/nie umieją piec. Mój Narzeczony nawet te babeczki zrobił! :D

      Usuń
  6. Muffinki i ciasteczka owsiane to jedyne słodkości, które wykonuję w domu, po resztę biegam do pobliskiej cukierni. To nie do końca moja wina,lecz niedorobionego piekarnika w ciągle służbowym mieszkaniu. W prodiż czy coś w tym rodzaju nie mogą już inwestować, bo raz już kupilam i stał nieużywany, więc komuś oddałam. No to wychodzi, że to jednak moja wina :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam. Przyjmiemy, że to jednak nie Twoja wina pod warunkiem, że wypróbujesz moje muffinki! :D

      Usuń
  7. Wszystko teraz bez glutenu. Na szczęście z bananami - więc chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat toleruję gluten, ale czasami potrzeba mi jakieś odmiany. ;)

      Usuń
  8. no ładnie wyszły, po zdjęciach zastanawiałem się jak ukryłaś w nich płatki owsiane a Ty je zmiksowałaś, na oko wydają się dobre, nie znałem tego przepisu, chociaż banany w wypiekach już moja narzeczona testowała

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają niemal jak te z budyniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jak wyglądają te z budyniem, ale pewnie świetnie. ;)

      Usuń
    2. Takie z cukierni śmietankowe? Mój smak dzieciństwa.

      Usuń
  10. nigdy nie robiłam nic bezglutenowego-ale muffinki wyyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka razy próbowałam przepisów bezglutenowych i były naprawdę dobre. ;)

      Usuń
  11. Uwielbiam muffinki bananowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie tylko pięknie wyglądają, ale do tego mają rewelacyjny skład. Będę musiała koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład mają fantastyczny. Do tego można dodać żurawinę, rodzynki - kto co chce. :)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. A ja muszę się przyznać, że jeszcze w ogóle nie piekłam muffinków, a słyszałam, że to trudne raczej nie jest. Jest to też świetna zabawa dla dzieci, kiedy mogą udekorować muffinki razem ze swoją mamą.

      Usuń
    2. To dziewczyny, do roboty i róbcie muffiny. ;)

      Usuń
  14. Świetny przepis, właśnie ostatnio też eksperymentuję z takimi składnikami i różnymi formami ich użycia. Babeczki świetnie wyglądają i mają wszystko, co mam w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze własnie jest to, że wszystkie składniki są zazwyczaj w domach. ;)

      Usuń
  15. Nie są suche? Długo utrzymują najlepsze walory? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje właśnie były dość mokre. Cukier puder wsiąkł w babeczki i nici z białej dekoracji. ;) Kilka dni postoją i nie tracą smaku, także polecam. ;)

      Usuń
  16. O super! Uwielbiam banany, dlatego chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Patrząc na składniki - zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepiękne Ci wyszły naprawdę :) Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy specjalnie nie sięgam po przepisy bez glutenowe ale oczywiście z chęcią spróbowałabym jak smakują takie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha, wyszły przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają bardzo smacznie! Muszę kupić foremki do babeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie ładniutkie :) Zjadłabym teraz sobie na drugie śniadanko! A jeszcze chciałam tylko napisać, że niestety te płatki owsiane, które można kupić w zwykłym sklepie, zawierają gluten. Dlatego trzeba uważać, jeżeli ktoś faktycznie ma nietolerancję glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam pytanie kompletnie niezwiązane z postem. Może już kiedyś pisałaś,aczkolwiek nie zapamiętałam tego. Mogłabyś odpowiedzieć,co studiujesz i czy jesteś zadowolona? Pasowalabysmy mi na jakiś kierunek żywieniowy i zastanawiam się,czy rzeczywiście tak jest :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Mi chlebki bananowe nigdy nie wychodzą, bo się nie dopiekają w środku. Może więc spróbuję muffinek - czuję, że będzie lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie wątpię, że są smaczne, ale ja na gluten nie mam alergii, więc nie unikam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj coś czuję, ze podkradnę ten przepis na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Fajnie wyglądają :> ja póki co jestem mistrzynią mocno czekoladowych, bo robiłam je już chyba z milion razy :) ostatnio co upichciłam to roladę szpinakową z łososiem i tiramisu :>

    OdpowiedzUsuń
  28. ale mi smaka narobiłaś ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie, będzie mi bardzo miło jeśli zajrzysz, zaobserwujesz xkroljulianx

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam robić babeczki, a twoje wyglądają bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmm pycha :) Takie proste, a jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Fajnie wyszły :) I do tego...z bananami, które tak lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. dawno nie robiłam żadnych muffinek, może czas nadrobić.:)

    OdpowiedzUsuń
  33. O jacie, jak ja lubię takie smakołyki <3 Zwłaszcza z własnego piekarnika... Dobrze, że składniki nie są takie "wymagające" :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Hej, wróć do nas :) Ja też mam problem z ogarnięciem swojego życia i bloga przy okazji, ale pamiętaj, że czekamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ojjj a gdzie ty znikłaś?:)

    OdpowiedzUsuń
  36. uuu robisz smaczek ;) ja póki co robię zwykłe grzeszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za odwiedzenie bloga. :)