piątek, 22 lipca 2016

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Coraz więcej spożywamy owoców i warzyw, ponieważ jest to bogactwo minerałów, witamin i błonnika. Ale czy wiemy, jak prawidłowo je przechowywać, aby utrzymać ich świeżość i walory smakowe? Jeśli poznamy kilka zasad odpowiedniego magazynowania, nasze owoce i warzywa przetrwają dłużej, a tego przecież chcemy, prawda? ;)

źródło: http://www.fresh-market.pl/
Najlepiej kupować owoce i warzywa w niewielkich ilościach, aby nie magazynować ich zbyt długo. Jeśli nie zamierzamy zjadać czy zużyć ich od razu, przechowujmy je w chłodnym miejscu. Ja stosuję zasadę: pierwsze kupione, pierwsze zjedzone i nie muszę się martwić tym, że wyrzucę zepsute jedzenie. Nie kupujmy uszkodzonych już owoców i warzyw, ponieważ w uszkodzenia, różnego rodzaju pęknięcia czy zgniecenia są miejscem, gdzie będą rozwijać się bakterie oraz pleśń.

Lodówka jest świetnym miejscem do przechowywania pożywienia, na szczęście nie musimy już szukać chłodnych i zacienionych miejsc. Nada się doskonale dla owoców mniej trwałych, czyli: maliny, wiśnie czy truskawki, ale również dla większości zielonych warzyw typu: sałata, brokuły, szparagi, por czy brukselka. Do lodówki wkładamy owoce nieumyte z szypułkami.

Trzymając owoce i warzywa w lodówce pamiętajmy, aby zapewnić im stały dostęp powietrza. Nie przechowujmy ich w woreczkach, szczelnych pojemnikach, czy foliach aluminiowych, ponieważ w opakowaniach skrapla się para sprzyjająca rozwojowi grzybów i gniciu). Miejsce, w którym przechowujemy w lodówce owoce i warzywa możemy wyłożyć ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci i dzięki temu dłużej zachowują świeżość.

Uwaga: zielonych warzyw nie przechowujemy razem z produktami wydzielającymi etylen (czyli zielonych warzyw nie przechowujemy z papryką, bananami, jabłkami, gruszkami czy pomidorami), który sprawia, że w jego obecności szybciej się zepsują.

Wiadomo, że większość warzyw powinniśmy przechowywać w lodówce, ale nie wszystkie. Jakim warzywom i owocom nie sprzyja lodówka?
Na pewno ogórkom  i pomidorom, ponieważ w niskiej temperaturze szybciej się psują i tracą smak. Miejsce dla tych wyżej wymienionych zarezerwujmy w koszyku czy półmisku w kuchni.
Ziemniaki również nie lubią się z lodówką, ponieważ... mogą w niej zgnić. Odkąd pamiętam ziemniaki (w większych ilościach) przechowywano u mnie w piwnicy, a w domu w wiaderku w szafce i praktycznie nigdy się nie zepsuły. Na blacie w kuchennym koszyczku możemy przechowywać jabłka, gruszki, owoce cytrusowe i tropikalne, brzoskwinie, arbuzy czy melony.


20 komentarzy:

  1. Fajne rady - nie wiedziałam, że są warzywa i owoce, których nie można przechowywać obok siebie. Teraz będę zwracać na to uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie jeszcze inne warzywa i owoce nie smakują z lodówki, np. banany, awokado. A niektóe owoce to po zakupieniu powinny wręcz poleżeć na kuchennym parapecie, bo w sklepie kupujemy je niedojrzałe (kiwi i właśnie awokado). Akurat tyle przyszło mi na myśl, ale wiem, że o czymś zapomniałam, hmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny post :) Sama często zastanawiam się w jaki sposób przechowywać owoce i warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też słyszałam, ze nie wolno niektórych produktów przechowywać obok siebie. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie zawsze jest sporo warzyw i owoców, a informacje o sposobie ich przechowywania są mi nawet dość dobrze znane :)
    Podoba mi się pomysł na tego typu wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przydatne porady, muszę chyba zrobić porządek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto powtórzyć tą wiedzę. Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. O, wielu z tych rzeczy nie wiedziałam :) douczyłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe rady, u nas arbuzy i melony zawsze w lodówce, bo w upalne dni z lodówki nam smakują dużo lepiej :

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze warto dowiedzieć się czegoś nowego :) Choć przyznam, że u nas największy problem to właśnie kupowanie nieraz za dużych ilości...

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm... ja mam wrażenie, że właśnie jak pomidory nie trzymam w lodówce, to że jednak szybciej się psują niż jakby były w niej.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja za szybko zjadam owoce i warzywa, bym miał się tym przejmować :-p.

    OdpowiedzUsuń
  13. nie mogę oduczyć mojej mamy trzymania pomidorów w lodówce, potem się niesmaczne:(

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy tekst. Mimo że wydawało mi się, że wiem trochę o przechowywaniu owoców i warzyw, to dowiedziałam się dużo nowych rzeczy. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O niektórych rzeczach nie wiedziałam, dzięki za tyle informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Teraz to wszystko chyba od razu trzeba chować do lodówki... Kupiłam sobie dwie nektarynki, zostawiłam normalnie w kuchni a na drugi dzień zrobiły się już miękkie i spleśniały :/ Nie ma to jak kupić jedną i od razu zjeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy i przydatny post, pozdrawiamy :)


    velas-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. oj mam problem z przechowywaniem warzyw i owoców!- nie wiedziałam np że zielnych nie mogę trzymać z pomidorami czy papryką a ja zawsze wszystko wrzucam razem do tej dolnej szuflady. no i kupuję zapas a potem zawsze coś wyrzucam:(
    ale teraz jestem w Norwegii a tu się nie da kupić zapasu bo wszystko drooogie i szkoda potem wyrzucać:):) mam nadzieję, ze masz udane wakacje! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. A co myślisz na temat kupowania owoców i warzyw z Biedronki? Czy takie w warzywniaku są dużo lepsze?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za odwiedzenie bloga. :)