Coraz więcej spożywamy owoców i warzyw, ponieważ jest to bogactwo minerałów, witamin i błonnika. Ale czy wiemy, jak prawidłowo je przechowywać, aby utrzymać ich świeżość i walory smakowe? Jeśli poznamy kilka zasad odpowiedniego magazynowania, nasze owoce i warzywa przetrwają dłużej, a tego przecież chcemy, prawda? ;)
Najlepiej kupować owoce i warzywa w niewielkich ilościach, aby nie magazynować ich zbyt długo. Jeśli nie zamierzamy zjadać czy zużyć ich od razu, przechowujmy je w chłodnym miejscu. Ja stosuję zasadę: pierwsze kupione, pierwsze zjedzone i nie muszę się martwić tym, że wyrzucę zepsute jedzenie. Nie kupujmy uszkodzonych już owoców i warzyw, ponieważ w uszkodzenia, różnego rodzaju pęknięcia czy zgniecenia są miejscem, gdzie będą rozwijać się bakterie oraz pleśń.
Lodówka jest świetnym miejscem do przechowywania pożywienia, na szczęście nie musimy już szukać chłodnych i zacienionych miejsc. Nada się doskonale dla owoców mniej trwałych, czyli: maliny, wiśnie czy truskawki, ale również dla większości zielonych warzyw typu: sałata, brokuły, szparagi, por czy brukselka. Do lodówki wkładamy owoce nieumyte z szypułkami.
Trzymając owoce i warzywa w lodówce pamiętajmy, aby zapewnić im stały dostęp powietrza. Nie przechowujmy ich w woreczkach, szczelnych pojemnikach, czy foliach aluminiowych, ponieważ w opakowaniach skrapla się para sprzyjająca rozwojowi grzybów i gniciu). Miejsce, w którym przechowujemy w lodówce owoce i warzywa możemy wyłożyć ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci i dzięki temu dłużej zachowują świeżość.
Uwaga: zielonych warzyw nie przechowujemy razem z produktami wydzielającymi etylen (czyli zielonych warzyw nie przechowujemy z papryką, bananami, jabłkami, gruszkami czy pomidorami), który sprawia, że w jego obecności szybciej się zepsują.
Wiadomo, że większość warzyw powinniśmy przechowywać w lodówce, ale nie wszystkie. Jakim warzywom i owocom nie sprzyja lodówka?
Na pewno ogórkom i pomidorom, ponieważ w niskiej temperaturze szybciej się psują i tracą smak. Miejsce dla tych wyżej wymienionych zarezerwujmy w koszyku czy półmisku w kuchni.
Ziemniaki również nie lubią się z lodówką, ponieważ... mogą w niej zgnić. Odkąd pamiętam ziemniaki (w większych ilościach) przechowywano u mnie w piwnicy, a w domu w wiaderku w szafce i praktycznie nigdy się nie zepsuły. Na blacie w kuchennym koszyczku możemy przechowywać jabłka, gruszki, owoce cytrusowe i tropikalne, brzoskwinie, arbuzy czy melony.
Na pewno ogórkom i pomidorom, ponieważ w niskiej temperaturze szybciej się psują i tracą smak. Miejsce dla tych wyżej wymienionych zarezerwujmy w koszyku czy półmisku w kuchni.
Ziemniaki również nie lubią się z lodówką, ponieważ... mogą w niej zgnić. Odkąd pamiętam ziemniaki (w większych ilościach) przechowywano u mnie w piwnicy, a w domu w wiaderku w szafce i praktycznie nigdy się nie zepsuły. Na blacie w kuchennym koszyczku możemy przechowywać jabłka, gruszki, owoce cytrusowe i tropikalne, brzoskwinie, arbuzy czy melony.
Fajne rady - nie wiedziałam, że są warzywa i owoce, których nie można przechowywać obok siebie. Teraz będę zwracać na to uwagę.
OdpowiedzUsuńMnie jeszcze inne warzywa i owoce nie smakują z lodówki, np. banany, awokado. A niektóe owoce to po zakupieniu powinny wręcz poleżeć na kuchennym parapecie, bo w sklepie kupujemy je niedojrzałe (kiwi i właśnie awokado). Akurat tyle przyszło mi na myśl, ale wiem, że o czymś zapomniałam, hmm...
OdpowiedzUsuńŚwietny post :) Sama często zastanawiam się w jaki sposób przechowywać owoce i warzywa :)
OdpowiedzUsuńTeż słyszałam, ze nie wolno niektórych produktów przechowywać obok siebie. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze jest sporo warzyw i owoców, a informacje o sposobie ich przechowywania są mi nawet dość dobrze znane :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na tego typu wpis :)
Przydatne porady, muszę chyba zrobić porządek ;)
OdpowiedzUsuńWarto powtórzyć tą wiedzę. Dziękuje.
OdpowiedzUsuńO, wielu z tych rzeczy nie wiedziałam :) douczyłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe rady, u nas arbuzy i melony zawsze w lodówce, bo w upalne dni z lodówki nam smakują dużo lepiej :
OdpowiedzUsuńZawsze warto dowiedzieć się czegoś nowego :) Choć przyznam, że u nas największy problem to właśnie kupowanie nieraz za dużych ilości...
OdpowiedzUsuńHmm... ja mam wrażenie, że właśnie jak pomidory nie trzymam w lodówce, to że jednak szybciej się psują niż jakby były w niej.
OdpowiedzUsuńJa za szybko zjadam owoce i warzywa, bym miał się tym przejmować :-p.
OdpowiedzUsuńnie mogę oduczyć mojej mamy trzymania pomidorów w lodówce, potem się niesmaczne:(
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy tekst. Mimo że wydawało mi się, że wiem trochę o przechowywaniu owoców i warzyw, to dowiedziałam się dużo nowych rzeczy. Super :)
OdpowiedzUsuńO niektórych rzeczach nie wiedziałam, dzięki za tyle informacji :)
OdpowiedzUsuńTeraz to wszystko chyba od razu trzeba chować do lodówki... Kupiłam sobie dwie nektarynki, zostawiłam normalnie w kuchni a na drugi dzień zrobiły się już miękkie i spleśniały :/ Nie ma to jak kupić jedną i od razu zjeść ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawy i przydatny post, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńvelas-blog.blogspot.com
oj mam problem z przechowywaniem warzyw i owoców!- nie wiedziałam np że zielnych nie mogę trzymać z pomidorami czy papryką a ja zawsze wszystko wrzucam razem do tej dolnej szuflady. no i kupuję zapas a potem zawsze coś wyrzucam:(
OdpowiedzUsuńale teraz jestem w Norwegii a tu się nie da kupić zapasu bo wszystko drooogie i szkoda potem wyrzucać:):) mam nadzieję, ze masz udane wakacje! pozdrawiam!
A co myślisz na temat kupowania owoców i warzyw z Biedronki? Czy takie w warzywniaku są dużo lepsze?
OdpowiedzUsuńciekawe porady :)
OdpowiedzUsuńJa niestety w kuchni tylko zjadam co już się da zjeść, nie gotuje, nie magazynuje :D Ale może kiedyś to się zmieni :D
OdpowiedzUsuńI znowu zniknęłaś :(
OdpowiedzUsuńChyba zdałam test poprawnego przechowywania owoców:)
OdpowiedzUsuńhttp://evildivination.blogspot.com/
Bardzo fajnie napisany artykuł. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy jak ważne jest odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców. W szczególności dla ich trwałości i podtrzymaniu najwyższej jakości. Równie ważna kwestia - osobne przechowywanie niektórych produktów.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Doskonały przykład na to że uczymy się przez całe życie.
OdpowiedzUsuńJednak nawet gdy my przechowujemy owoce i warzywa tak, jak trzeba, nie mamy gwarancji, że były one wcześniej prawidłowo przechowywane :(
OdpowiedzUsuńPomocny artykuł :)
OdpowiedzUsuńWarto kupować też jak najbardziej nasłonecznione (dojrzałe) owoce.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam o takich kombinacjach :o
OdpowiedzUsuńPrzydatny post :)
OdpowiedzUsuń