Jaki jest jeden z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych? Niewystarczające spożywanie warzyw i owoców. Tymczasem stanowią one doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Są one niskokaloryczne i mogą być przekąską o każdej porze dnia.
Tylko 7% Polaków spożywa 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia, a Ty? Mam nadzieje, że jesteś w tej rażącej mniejszości. :)
Dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w swojej diecie?
1. Wzmacniają odporność.
Warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze. Dzięki spożywaniu 5 zalecanych porcji warzyw i owoców możemy ochronić się przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Aby zadbać o swoją odporność warto spożywać warzywa i owoce, które zawierają witaminę C:
- warzywa: brokuły, brukselka, cebula, kalafior, papryka, szparagi, szpinak.
- owoce: cytrusy, czarne i czerwone porzeczki, maliny, jeżyny, jagody.
2. Są sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki.
Warzywa i owoce pasują idealnie do dań głównych, ale równie dobrze mogą stanowić przekąskę, która nam nie zaszkodzi. W razie napadu głodu nie sięgajmy po batona, ciastka czy chipsy - zdecydujmy się na alternatywę tych niezdrowych przekąsek, czyli warzywa lub owoce. Mają wysoką zawartość wody, a to oznacza, że są niskokaloryczne.
W dodatku warzywa i owoce mają dużą zawartość błonnika, który doskonale reguluje układ pokarmowy, a przy tym zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnianie się.
3. Są przepisem na zachowanie młodości.
Warzywa i owoce są bogactwem witamin A, C oraz E, a te pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki powstają wskutek zmian metabolicznych, stresu, palenia papierosów, zanieczyszczenia powietrza i uszkadzają komórki, przyspieszając tym procesy starzenia się ich.
4. Orzeźwiają.
Warzywa i owoce potrafią poradzić sobie nawet z pragnieniem, a wszystko to za sprawą dużej ilości wody i minerałów. Są idealne na upalny i suchy dzień i dlatego też polecane jest spożywanie ich w ciepłe dni po to, by zapobiec odwodnieniu organizmu.
5. Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Występujący w warzywach i owocach błonnik pokarmowy hamuje powstawanie tzw. "złego" cholesterolu (LDL). Błonnik pokarmowy, który występuje w warzywach i owocach wiąże się z cholesterolem oraz kwasami żółciowymi i zmniejsza wchłanianie ich z jelit do krwi, jednocześnie ułatwiając wydalanie ich z organizmu.
Tylko 7% Polaków spożywa 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia, a Ty? Mam nadzieje, że jesteś w tej rażącej mniejszości. :)
Dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w swojej diecie?
1. Wzmacniają odporność.
Warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze. Dzięki spożywaniu 5 zalecanych porcji warzyw i owoców możemy ochronić się przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Aby zadbać o swoją odporność warto spożywać warzywa i owoce, które zawierają witaminę C:
- warzywa: brokuły, brukselka, cebula, kalafior, papryka, szparagi, szpinak.
- owoce: cytrusy, czarne i czerwone porzeczki, maliny, jeżyny, jagody.
2. Są sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki.
Warzywa i owoce pasują idealnie do dań głównych, ale równie dobrze mogą stanowić przekąskę, która nam nie zaszkodzi. W razie napadu głodu nie sięgajmy po batona, ciastka czy chipsy - zdecydujmy się na alternatywę tych niezdrowych przekąsek, czyli warzywa lub owoce. Mają wysoką zawartość wody, a to oznacza, że są niskokaloryczne.
W dodatku warzywa i owoce mają dużą zawartość błonnika, który doskonale reguluje układ pokarmowy, a przy tym zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnianie się.
3. Są przepisem na zachowanie młodości.
Warzywa i owoce są bogactwem witamin A, C oraz E, a te pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki powstają wskutek zmian metabolicznych, stresu, palenia papierosów, zanieczyszczenia powietrza i uszkadzają komórki, przyspieszając tym procesy starzenia się ich.
4. Orzeźwiają.
Warzywa i owoce potrafią poradzić sobie nawet z pragnieniem, a wszystko to za sprawą dużej ilości wody i minerałów. Są idealne na upalny i suchy dzień i dlatego też polecane jest spożywanie ich w ciepłe dni po to, by zapobiec odwodnieniu organizmu.
5. Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Występujący w warzywach i owocach błonnik pokarmowy hamuje powstawanie tzw. "złego" cholesterolu (LDL). Błonnik pokarmowy, który występuje w warzywach i owocach wiąże się z cholesterolem oraz kwasami żółciowymi i zmniejsza wchłanianie ich z jelit do krwi, jednocześnie ułatwiając wydalanie ich z organizmu.
Trzeba pamiętać o pewnych zasadach, aby zachować walory zdrowotne warzyw i owoców:
• przede wszystkim warzywa i owoce powinny być świeże oraz dobrze umyte,
• w miarę możliwości powinno spożywać się je na surowo,
• rozdrobnienie warzyw i owoców powinno następować bezpośrednio przed spożyciem (ze względu na szybkie straty witaminy C),
• unikać dostępu powietrza, światła i ciepła obranych i pokrojonych warzyw i owoców,
• kupując warzywa konserwowe należy wybierać te bez dodatki soli,
• gotować krótko, w niewielkiej ilości wody i należy spożyć je bezpośrednio po ugotowaniu, aby nie doprowadzić do dalszych strat witaminy C.
Kochani, nie szczędźmy sobie zdrowia! Jedzmy warzywa i owoce, a będziemy wiecznie młodzi. ;)
Pozdrawiam, Zdeterminowana.
• przede wszystkim warzywa i owoce powinny być świeże oraz dobrze umyte,
• w miarę możliwości powinno spożywać się je na surowo,
• rozdrobnienie warzyw i owoców powinno następować bezpośrednio przed spożyciem (ze względu na szybkie straty witaminy C),
• unikać dostępu powietrza, światła i ciepła obranych i pokrojonych warzyw i owoców,
• kupując warzywa konserwowe należy wybierać te bez dodatki soli,
• gotować krótko, w niewielkiej ilości wody i należy spożyć je bezpośrednio po ugotowaniu, aby nie doprowadzić do dalszych strat witaminy C.
Kochani, nie szczędźmy sobie zdrowia! Jedzmy warzywa i owoce, a będziemy wiecznie młodzi. ;)
Pozdrawiam, Zdeterminowana.
Tak jest :D stanowczo wyrabiam dzienną normę :D
OdpowiedzUsuńja ostatnio jem mało warzyw i owoców:( aż wstyd się przyznać...
OdpowiedzUsuńKocham warzywa i owoce, one mnie mniej :) Ze świeżych warzyw i owoców to mogę jeść banany,pomidory i pietruszkę bez ograniczeń. Inne tylko ugotowane, a to na parze,albo w wodzie-niestety:(
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa mam największy problem z warzywami.. Głównie jadam brokuły, surówki, ogórki pomidory, buraki. ale nadal w niewystarczajacych ilosciach.. ale cały czas pracuje nad tym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owoce i warzywa, ale czasem ciężko mi zjeść ich tyle porcji w ciągu dnia ile bym chciała. Mam nadzieję, że wkrótce to się zmieni, gdy pojawi się większy wybór warzyw sezonowych na moich lokalnych straganach :)
OdpowiedzUsuńOk na ten temat mogę powiedzieć bardzo dużo, bo wstęp do mojej pracy magisterskiej opierał się właśnie na tym zagadnieniu. Właściwie to nie do końca w warzywach i owocach chodzi o witaminy. To co nazwałaś przeciwutleniaczami jest czymś znacznie ważniejszym. Cześć witamin (A, C i E) to także witaminy przeciwutleniające. Każdy owoc i warzywo słynie z jakiegoś innego przeciwutleniacza. I ta różnorodność przeciwutleniaczy dostarczanych w diecie daje nam zdrowie. Ale też ważne jest, żeby nie powtarzać tych samych owoców i warzyw każdego dnia, tylko znowu stosować taką różnorodność. Uważam, że to jest bardzo trudne, bo nie każdy wie jaki przeciwutleniacz występuje w jakim owocu i warzywie. Ja jest nawet więcej owoców i warzyw dziennie, ale jak pisałam pracę to wg. ankiet przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych tylko 5% społeczeństwa stosowała taką dietę.
OdpowiedzUsuńNiektóre przeciwutleniacze takie jak likopen (pomidory i arbuzy) oraz beta karoten (np. marchewka) są lepiej przyswajalne po obróbce cieplnej z dodatkiem tłuszczu. Kwercetyna bardzo silny przeciwutleniacz (np. cebula) nie utlenia się podczas obróbki - obróbka nie ma na niego wpływu. Indole (rośliny kapustne) - bardzo ważne dla kobiet - lepiej są przyswajane po krótkie obróbce cieplnej np. przy użyciu pary.
Owoce to też cukier, o czym ostatnio bardzo staram się pamiętać. Lepiej nie jeść ich wieczorową porą, jeśli przemiana materii szwankuje :-)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie życia bez warzyw i owoców
OdpowiedzUsuńna szczęście nigdy nie miałam problemu z przyswajaniem owoców i warzyw, owoce jem głównie na surowo a i większość warzyw właśnie w takiej postaci lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńja kocham szpinak:d mogę jeść go codziennie
OdpowiedzUsuńUwielbiam owoce i warzywa :) Muszę zdecydowanie więcej wprowadzić ich do swojej diety :)
OdpowiedzUsuńja bym mogła ich jadać wiele, ale moi domownicy już tacy nie są, a szkoda.
OdpowiedzUsuńSama prawda! Bardzo lubię jeść owoce i warzywa :)
OdpowiedzUsuńBo fantastycznie poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu !! A warzywa można jeść do woli bez obaw do dodatkowe kg. Czego chcieć więcej? ;)
OdpowiedzUsuńDobrze powiedziane! :) Kto jeszcze nie wie tego, co mówisz, niech już żałuje :) Przybijam Ci piątkę!
OdpowiedzUsuńCały czas nad tym pracuje, aby zapewnić sobie jak największą liczbę warzyw w diecie. Różnie to bywa, ale warto nad tym pracować. Przez przypadek okazało się, że chyba jestem uczulona na marchewkę :D
OdpowiedzUsuńno cóż przyznam się, że uświadomiłem sobie iż jestem w gronie tych 93% procent polaków, wszystko to co piszesz wydaje się prawdą tylko, że tak ciężko zmienić swoje nawyki
OdpowiedzUsuńo tak :) Będziemy wiecznie młodzi.
OdpowiedzUsuńMyślę, że panuje pogląd, że jedzenie warzyw jest trudne, same warzywa są mdłe, trochę nie wiadomo jak je przygotować poza surówką. Trzeba edukować, podsuwać ciekawe pomysły, pokazywać, że to nie jest takie trudne. Tak uważam.
OdpowiedzUsuńPoruszyłaś bardzo ważny temat. Co równie ważny, my Polacy należymy w Europie do jednego z tych krajów, które sięgają po najmniejsze porcje tych warzyw i owoców, podczas gdy np. Włoch czy Hiszpan zjada nawet 1 kg warzyw i owoców w ciągu dnia. Bogactwo składników odżywczych jest tak ogromne, że naprawdę warto o nich pamiętać i włączyć chociaż najmniejszą porcję do każdego posiłku. A zadbanie o to aby znalazły się w codziennej diecie wbrew wszelkim opiniom nie jest trudne. Teraz bardzo modne są koktajle warzywno-owocowe. Uważam, że to bardzo fajna forma ich spożywania, samodzielnie możemy przygotować ulubioną mieszankę, a do tego taki koktajl to gwarancja łatwej przyswajalności witamin i minerałów.
OdpowiedzUsuńAle np. owoce mają też bardzo dużo cukru ;p
OdpowiedzUsuńno to należę do tych 7%, a latem jem nawet więcej niż 5 porcji :)
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu tego posta aż mam ochotę sięgnąć po jakiś owoc lub warzywo i chyba właśnie tak zaraz zrobię :) Wydaje mi się jednak, że w niektóre dni zdarza mi się nie wyrabiać normy, że tak powiem. Przeważnie też częściej pamiętam o owocach, z kolei z warzywami jest u mnie nieco gorzej. Jestem teraz jednak na etapie pracowania nad moją dietą, więc skupię się również na odpowiedniej ilości warzyw i owoców :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wprowadzić do mojego menu więcej owoców i warzyw :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że kiedyś od warzyw stroiłam i to konkretnie - teraz je uwielbiam, chociaż brokuły to nadal moje pięta achillesowa :)
OdpowiedzUsuńNiestety ja do tej mniejszości nie należę :/ Generalnie mam z tym duży problem, ale zamierzam nad tym mocniej popracować. I o ile warzywa jeszcze jem, tak owoców nie znoszę i ciężko mi je w siebie wmusić.
OdpowiedzUsuńbez warzyw nie ma śniadania, obiadu i kolacji, czyli jem je zawsze, na wiele sposobów, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSamych niskoskrobiowych warzyw jem ok. 2 kg dziennie, a do tego strączkowe. Ale nie 5 razy dziennie, bo uważam to za jeden z największych błędów dietetycznych, lecz w dwóch lub trzech posiłkach.
OdpowiedzUsuńJa kiedyś kupowałem warzywa i owoce na bazarku, ale od kilku lat zaopatruję się w hurtowni veggo.pl bo mają dobre ceny produktów i dostawy warzyw i owoców warszawa jest duża, dużo jest hurtowni, ale jakoś z nimi na razie pozostaję.
OdpowiedzUsuń